Atatürk
AVUKATLAR GÜNÜ DOLAYISIYLA BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI
Tarih: 5.04.2022 | Okunma Sayısı: 483

5 Nisan Avukatlar Günü kapsamında basın açıklaması düzenledi. Basın açıklaması Şanlıurfa Adliyesi önünde gerçekleşirken, basın açıklamasını ise Baro Başkanımız Mehmet Velat İZOL yaptı. Basın açıklamasına çok sayıda avukat katılarak destek verdi.

BASINA VE KAMUOYUNA

Bilindiği üzere her yıl 5 Nisan günü, Avukatlar Günü olarak kutlanmaktadır. Uzun bir zamandır bu tarih, maalesef günü kutlamaktan ziyade avukatların önüne çıkarılan sorunların dile getirildiği ve bu sorunlara çözüm aranan bir gün olarak kayıtlara geçmektedir. Ancak bilinmelidir ki önümüze çıkarılan tüm engellemelere rağmen bugüne kadar asla pes etmedik ve pes etmeyeceğiz. Avukatlara, yasalarla tanınan hakların zorlama yorum ve keyfi uygulamalarla elimizden alınmasını asla kabul etmeyeceğiz ve bu keyfi düzenlemelere karşı mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir. 

Yasayla veya bakanlık eliyle düzenlenmesi gereken bağlı çalışan avukatlar, hukuk fakültelerinin niteliğinin arttırılması, avukatlara dönük şiddet, avukatlık hizmetlerinde KDV indirimi, AAÜT, CMK ve adli yardım ücretlerinin arttırılması ve çoklu baro gibi sorunlar bir yana, aşağıda, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Adli Yargı Komisyonu Başkanlığı tasarrufuyla kolay bir şekilde ortadan kaldırılabilecek sorunların derhal çözülmesini talep ediyoruz:

1. Adliye girişlerinde avukatların çantalarını x-ray cihazından geçirme zorunluluğu Avukatlık Kanunu’na aykırı olup bu uygulamaya derhal son verilmelidir.
2. T Tipi Cezaevi’nde avukat araçlarının kampüs içine alınmaması uygulaması kaldırılmalı, avukatların araçlarıyla kampüs içine girmesi sağlanmalıdır.
3. Soruşturma dosyalarının incelenmesi ve dosya hakkında bilgi almak isteyen meslektaşlarımızdan dilekçe ve kimlik fotokopisi alınması uygulamasına son verilmeli, gerektiğinde avukatların savcılarla dosya hakkında görüşebilmesi sağlanmalıdır.
4. Sulh Ceza Hakimlikleri’nin tutukluluk gözden geçirme duruşmalarında, şüphelinin avukatına haber vermeden duruşma yapması uygulaması kaldırılmalı, en az bir gün önceden şüphelinin avukatına haber verilmelidir.
5. Yıllardır arttırılmayan CMK yol giderleri enflasyon rakamları dikkate alınarak arttırılmalıdır.
6. E Tipi Cezaevi’nde saat 23:00-08:00 arasında tutuklularla, avukat görüşü yapılmasına izin verilmelidir.
7. Mazeretli ve izinli hakimlerin bu durumu bir gön önceden avukatlara bildirilmeli ve bu hakimlerin durumu düzenli olarak web sitesinde güncellenmelidir.
8. E ve T Tipi Cezaevlerinde pandemi nedeniyle avukat-müvekkil görüşme odasında konulan cam engel, pandemi tedbirleri kaldırılmasına rağmen kalıcı hale getirilmiş, bu cam engeller kaldırılmalıdır.
9. Avukatların adliyeye telefonla ulaşmada sorunlar yaşanmakta, özellikle icra daireleri telefonlara cevap vermemektedir.
10. Duruşmaların saatinde alınması için gerekli önlemler alınmalı, meslektaşlarımız saatlerce adliye koridorlarında beklemek zorunda bırakılmamalı.
11. T1 ve T2 Cezaevlerinde avukat bekleme salonları kaldırılmış, bu odalar başka birimler için kullanılmaktadır. Bu odalar tekrar eskisi gibi avukatlara tahsis edilmelidir.
12. Dörde bölünmüş adliye sorununun çözülmesi için yeni adliye binasının yapımı hızlandırılmalı, yaz ayları fırsat bilinerek adliyenin bu yıl bitirilmesi hedeflenmelidir.

Yukarıda saydığımız sorunlar, temelinde avukatlara tanınan yasal hakların keyfi uygulamalarla engellendiğinin en açık göstergesidir. Çok basit işlemlerle çözülebilecek bu sorunlar, maalesef ki bugüne kadar yapılan tüm girişimlerimize rağmen diyalogla çözülmemiştir. Ancak mesleğimizi yapmamızı zorlaştıran ve kronik hale gelen bu sorunların devam ettirilmesine artık tahammülümüz kalmamıştır. Kimse, bu keyfi uygulamalara boyun eğmemizi beklemesin. Şanlıurfa Barosu olarak yasaların bize tanıdığı ne hak varsa bu hakları bundan sonra sonuna kadar kullanmakta tereddüt etmeyeceğiz. 

Bu vesileyle öncelikle vefat ederek aramızdan ayrılan tüm meslektaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyor, başta cezaevinde bulunan meslektaşlarımız olmak üzere tüm meslektaşlarımızın 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutluyoruz. 05.04.2022


ŞANLIURFA BAROSU


ETKİNLİK TAKVİMİ

19.09.2024
AV. ABDULLAH ÖNCEL
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.