KONYA MERAM’DA YAPILAN KATLİAMI KINIYORUZ
Tarih: 31.07.2021 | Okunma Sayısı: 652

KAMUOYUNA

30.07.2021 tarihinde Konya ili Meram İlçesi’nde ırkçı saldırılar sebebi ile haklarında koruma kararı olmasına rağmen aynı aileden 7 kişi katledilmiştir.

12 Mayıs 2021 tarihinde katledilen Dedeoğlu ailesi 50-60 kişinin ırkçı saldırısına uğramış ve haklarında koruma kararı verilmiştir.

13 Mayıs 2021 tarihinde Mersin ilinde Erbilli Kürt aileye Kürt kimliğinden dolayı saldırı gerçekleşmiş ve aile darp edilmiştir. Kürtlere karşı yapılan saldırıların artması sebebi ile 14.05.2021 tarihinde baromuzca yapılan saldırıların nefret suçları kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ve soruşturma makamlarının olaya sıradan bir saldırı olarak yaklaşmamaları yönünde açıklama yapılmıştır.

15 Baro tarafından 23 Temmuz 2021 tarihli açıklama ileiçerisinde katledilen Dedeoğlu ailesinin de bulunduğu artan ırkçı saldırılara dikkat çekilerek Kürt kimliğine ve diline yönelik saldırılar karşısında kolluk güçlerinin güvenlik önlemleri hususunda zafiyet göstermesi ve etkin yargısal faaliyette bulunulmaması ırkçı saldırıların ortaya çıkmasının başlıca nedeni olarak gösterilmiştir.

Irkçı saldırı ve saldırganlar güçlerini cezasızlık politikasından almaktadırlar. Yargı uygulayıcılarının kendilerini, devleti ve çoğu zaman kamu görevlisi olan failleri korumakla görevli görmeleri bu tür insan hakları ihlallerinin cezasız kalması sonucunu doğurmaktadır. Nitekim bu anlayışın tezahürü olarak kamuoyunda Gül Kitabevi davası olarak bilinen 8 Eylül 2015’te Kırşehir’de Gül Kitabevi’nin de bulunduğu 20’den fazla dükkânın yakılıp yağmalandığı dava 9 Temmuz 2021’de sonuçlanmış, 86 kişinin tutuksuz olarak yargılandığı davada mahkeme 86 sanık hakkında ‘mala zarar verme’ ve ‘kasten yaralama’ suçlarından hüküm kurmuştur.

Yaşanan bu olayların münferit ve adli olaylar olarak görülmemesi yönündeki söylemlerimizi tekrarlıyor, şiddet dili ve politikaları ve bu tür suçlara karşı cezasızlık politikasına son verilmesi gerektiğini bir kez daha yineliyoruz.

Şanlıurfa Barosu olarak, saldırıda katledilen aile fertlerine Allah’tan rahmet geride kalanlara başsağlığı diliyoruz.

Irkçı saldırının sorumlularının hiçbir tereddüte yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkartılarak cezalandırılmasını ve davanın takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

20.09.2024