OMBUDSMANLIKTAN ÖNEMLİ KARAR: MAHKEME HÜKMÜNÜN İNFAZI İÇİN ÖZEL YETKİYE GEREK YOKTUR
Tarih: 25.12.2021 | Okunma Sayısı: 846

Baromuz üyesi ve AHM Başkanı Av. Murat Aydeniz’in başvurusu üzerine Ombudsmanlıktan önemli bir karar çıktı.

Karara göre çiftçi olan müvekkilin banka hesabında vergi dairesince %2 oranında haksız bir şekilde kesinti yapması üzerine mahkeme kesintinin iadesine karar vermiştir. Mahkeme ilamına istinaden müvekkilin hesabından kesilen %2 kesintinin iadesi için vergi dairesine müracaatta başvurulmuştur. Vergi dairesi ekli genel vekaletnamede  ''vergisel işlemleri gerçekleştirme” hususunda açık yetki olmadığı gerekçesiyle iade talebini reddetmiştir. Bunun üzerine Ombudsmanlığa yapılan şikayette ''başvurunun kabulüne karar verilerek, mahkeme hükmünün  infazı için başvuruda bulunan avukatın yetkili kılındığına dair vekâletnamede, “vergisel işlemleri gerçekleştirme” hususunda özel yetki aranmaması ve 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 01/10/2011 tarihinden sonra düzenlenen vekâletnamelerde aksi açıkça belirtilmediği sürece ahzu kabz yetkisinin kullanılabileceği esasına uygun işlem tesis edilmesi hususlarında, “GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI, ŞANLIURFA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA VE HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞINA, TAVSİYEDE BULUNULMASINA” karar verilmiştir.

Kararın tamamı için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

ombudsmnalık.pdf

19.09.2024